Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.
Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Sigara kullanımı, sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir.
Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor. Eğer sigara kullanıyorsanız, bunun bir bağımlılık olduğunu bilmeli ve bir an önce size yardımcı olacak Sigara Bırakma Polikliniğinden randevu alarak başvurmalısınız.
İlimizde Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Erdemli Devlet Hastanesi ve Silifke Devlet Hastanesinde Sigara Bırakma Poliklinikleri bulunmakta olup 21 uzman hekimle hizmet verilmektedir. Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı uzman personeli ile sigarayı bırakmanızda yardımcı olmaktadır.
9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Vatandaşlarımız kapalı alanlarda sigara içildiğini görmeleri halinde, dumansız hava sahasını korumak için telefonlarına yeşil dedektör mobil uygulamasını indirerek mekan adı ve konum seçerek ihbar bildirimi yapabilmektedirler Ayrıca Bakanlığımız 184 SABİM hattına da şikâyetlerini bildirebilirler.
Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir hayata adım atın.
9 Şubat 2022 Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Tütün Kontrol Çalışmalarının bilinirliğinin artırılmasını sağlamak ve sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturmak (Sigara Bırakma Poliklinikleri/ALO 171/ ALO 184/ Yeşil Detektör) amacıyla Türkiye geneli En Büyük Gönüllülük Hareketi olan "Görev Bende" kampanyası başlatılmıştır. Sigara kullananların bırakmalarının sağlanması, sigara kullanmayan kişilerin başlamasının önlenmesi, 4207 sayılı Kanunun ve tütünle mücadele kapsamında yürütülen hizmetlerin (Sigara Bırakma Poliklinikleri/ALO 171/ ALO 184/ Yeşil Detektör) bilinirliğinin artırılması hedeflenen bu kampanya kapsamında TRT Çukurova radyosunda Mersin İl Sağlık Müdürlüğünden Uzm. Dr. Fatma Özdemir söyleşi yapmıştır.
- Bağımsız ama Değerlerine Bağlı, Hayata Giden Yolda Bende Varım De
- Bırakmak İsteyene Sen de Gönül Ver
- Temiz Hava Soluma Hakkına Gönül Ver
- Nefesine Gönül Ver
- Sağlıklı Hayata Gönül Ver